În sistemul ERP Dynamics Business Central, raportarea financiară a unei companii se realizează în cea mai mare măsură folosind sumele din Planul de Conturi și dimensiunile (centre de cost). Există însă și situații când, pentru calculul unor indicatori sau pentru atribuirea justă a unor cheltuieli, avem nevoie de o informație care nu există în Planul de Conturi și nici nu o putem asocia unei dimensiuni. De exemplu, vrem să calculăm un indicator de productivitate media a muncii per angajat sau să repartizăm niște cheltuieli pe departamente funcție de numărul de angajați pe care îl are fiecare departament.
Pentru a ține evidența cantitativă extracontabilă a unor astfel de informații, în Business Central există conturile statistice. Cu ajutorul lor se pot urmări date non-financiare care sunt relevante pentru analiza afacerii, dar nu se regăsesc în planul de conturi. Un exemplu la care ne-am referit deja este numărul de angajați, dar poate fi orice alt tip de informație: suprafața de lucru în metri pătrați, numărul de ore lucrate, numărul de produse realizate etc.
Aceste informații pot fi folosite apoi în analize și rapoarte, direct în Business Central, fără a mai fi nevoie să se apeleze la surse de informații externe și calcule suplimentare. În continuare, vom arăta în acest articol cum se definesc și se încarcă cu date conturile statistice, urmând ca în articole viitoare să arătăm și cum se pot ele utiliza în analiză și raportare. Vom exemplifica cu crearea unui cont statistic pentru numărul de angajați.
Pentru asta, mai întâi, este nevoie să accesăm lista conturilor statistice și cel mai ușor o putem face utilizând funcția de căutare:
Odată ajunși în pagina cu conturile statistice, vom da clic pe butonul ”Nou” și se va deschide o fișă goală de cont statistic, unde vom completa un cod și o denumire. În cazul de față, definim un cont statistic pentru a ține evidența angajaților.
Opțional, putem defini la nivelul contului statistic și o politică privind lucrul cu dimensiuni. Presupunem că dorim ca întotdeauna să evidențiem numărul de angajați pe fiecare departament în parte. Aceasta înseamnă că vom seta obligativitatea ca pe orice înregistrare făcută asupra contului dimensiunea ”Departament” să fie prezentă.
Încărcarea datelor pe contul statistic se face prin ”Jurnale conturi statistice”. În imaginea de mai jos avem încărcarea inițială a numărului de angajați pe departamente, realizată la 31.12.2024.
Dând clic pe butonul ”Înregistrare în evidență”, liniile de jurnal se vor înregistra, iar pe fișa contului statistic vom vedea numărul total angajați.
După introducerea datelor inițiale, actualizarea informației se va realiza tot prin jurnalele statistice. În ce privește numărul de angajați, probabil că actualizarea se poate realiza lunar sau doar atunci când apar necesitățile de raportare.
Evidența detaliată a contului statistic este ținută în pagina ”Intrări registru cont statistic”
În articole viitoare vom arăta cum putem folosi conturile statistice în raportările din Business Central (Rapoarte Financiare și Vizualizări Analize), dar și în cadrul altor funcționalități. Ca să vă asigurați că veți citi și celelalte articole, vă recomandăm abonarea la newsletter-ul nostru.
Elian Solutions este parte a Bittnet Group, activând de peste 15 ani în piață ca implementator al sistemului ERP Microsoft Dynamics 366 Business Central. Având o echipă de peste 70 de angajați și un portofoliu de peste 250 de clienți, Elian Solutions este unul dintre cei mai importanți parteneri Microsoft pentru sistemele ERP.