New call-to-action
Dynamics-365-Business-Central-Asociere-cont-corespondent-Elian Solutions

Business Central – operare prin jurnale generale cu cont corespondent

Jurnalele sunt utilizate în contabilitate pentru a înregistra, cronologic și sistematic, diversele tranzacții care survin în decursul desfășurării de către companii a activităților comerciale. Sistemul ERP Dynamics Business Central oferă pentru majoritatea tranzacțiilor forme dedicate în modulele operaționale – vânzări, cumpărări, producție etc., iar jurnalele generale sunt formele în care se introduc tranzacții ce sunt operate doar de către departamentul financiar-contabil: salarii, deconturi, casa, bănci, etc.

Într-un articol anterior am descris modul de lucru cu jurnale generale, prin introducerea unor note contabile simple, pe două linii de jurnal. (vezi articol:  Business Central – lucrul cu jurnale generale )

Există însă și posibilitatea de a genera o notă contabilă folosind o singură linie de jurnal, prin intermediului contului corespondent și despre aceasta vom discuta în articolul de față. Să considerăm, de pildă, încasarea prin bancă a unei facturi  de la un client. (vezi imagine):

Dynamics-365-Business-Central-Nota-contabila-cu-cont-corespondent

În stânga, prin câmpurile ”Tip cont” și ”Nr. cont” avem definit clientul care face plata, iar în dreapta, prin câmpurile ”Tip cont corespondent” și ”Nr. cont corespondent” avem contul bancar în care se face încasarea. Înregistrând, vom obține următoarea notă contabilă:

Dynamics-365-Business-Central-Intrari-contabilitate-din-nota-contabila-cu-cont-corespondent

Utilizarea înregistrării în jurnale generale pe cont corespondent poate fi avantajoasă atunci când avem situația introducerii mai multor tranzacții, în care unul din conturile folosite este mereu același. Situația tipică este cea a operării extraselor bancare, unde trebuie folosit mereu contul contabil 5121.

Pentru ca în liniile de jurnal general să fie mereu același cont corespondent e nevoie de o setare la nivel de lot. Ca să facem acest lucru, deschidem lista loturilor din jurnalul general în care ne aflăm dând clic pe butonul cu trei puncte din dreptul lotului:

Dynamics-365-Business-Central-Selectie-nume-lot

Se va deschide lista loturilor asociate jurnalului general, dăm clic pe butonul ”Editare listă” și  apoi putem asocia un cont corespondent lotului. În fapt, asociem mai întâi tipul de cont (în cazul de față cont bancar), iar apoi numărul contului.

Dynamics-365-Business-Central-Asociere-cont-corespondent-pentru-lot

După ce s-a realizat asocierea, în lotul respectiv la fiecare generare a unei linii noi de jurnal se introduce automat și contul corespondent. Astfel, atunci când de exemplu operăm extrasul de bancă, vom avea întotdeauna prezent în contul corespondent contul bancar (asociat contului contabil 5121).Dynamics-365-Business-Central-Operare-extras-banca-cu-cont-corespondent

O astfel de parametrizare poate fi folosită nu doar în cazul conturilor bancare, ci și în alte situații, de exemplu în cazul operării deconturilor sau ori de câte ori avem tranzacții în care unul din conturi trebuie să fie mereu același.

Elian Solutions este parte a Bittnet Group, activând de peste 15 ani în piață ca implementator al sistemului ERP Microsoft Dynamics 366 Business Central. Având o echipă de peste 70 de angajați și un portofoliu de peste 250 de clienți, Elian Solutions este unul dintre cei mai importanți parteneri Microsoft pentru sistemele ERP.

Vrei să fii la curent cu funcționalitățile Dynamics Business Central și să afli noutăți  despre sistemele ERP și tehnologiile pentru afaceri?
Atunci, abonează-te la Newsletter-ul lunar furnizat de către ELIAN Solutions