New call-to-action
Sistem-ERP-Business-Central-Fisa-cont-bancar - Elian Solutions

Definirea conturilor bancare în Business Central

Orice sistem de tip ERP (Enterprise Resource Planning) trebuie să ofere companiilor soluții pentru gestionarea eficientă a încasărilor și plăților și evidența clară a tuturor operațiunilor desfășurate prin conturile bancare. Sistemul ERP Dynamics Business Central are în cadrul  Modulului Financiar o secțiune dedicată conturilor și operațiunilor bancare unde putem defini conturi bancare și  înregistra tranzacții, existând și raportări detaliate la nivel de cont bancar.

În cadrul acestui articol vom arăta cum se definește un cont bancar, urmând ca în  viitoare articole să ilustrăm principalele tranzacții care implică lucrul cu conturi bancare. Pentru definirea unui cont bancar în Business Central este nevoie să accesăm lista conturilor bancare și cel mai simplu o putem face utilizând funcția de căutare:

Business-Central-Acces-lista-conturi-bancare

Se va deschide lista cu conturile bancare existente. Pentru un cont bancar nou, se dă clic pe butonul ”Nou” și astfel se va crea o fișă goală de cont bancar.

Sistem-ERP-Business-Central-Fisa-goala-de-cont-bancar

Pe o fișă goală de cont bancar se poate completa o multitudine de informații, însă vom menționa doar pe cele care sunt absolut necesare. Informațiile sunt structurate în secțiuni.

În secțiunea General completăm următoarele câmpuri:

  • Nr. – în acest câmp se introduce un cod pentru contul bancar. E bine să vă gândiți la un cod care să să spună ceva despre contul bancar (de la ce bancă este, dacă e în lei sau valută etc.);
  • Nume – în acest câmp se va introduce denumirea contului bancar;
  • Nr. sucursală bancă – în fapt, nu se completează cu un număr, ci se trece denumirea sucursalei. De exemplu, ”Sucursala Dorobanți”;
  • IBAN – se completează cu contul IBAN al companiei (sistemul are verificare de validitate cont IBAN).

Sistem-ERP-Business-Central-Fisa-cont-bancar-Tab-General

 

În secțiunea Înregistrare completăm:

  • Cod valută – în acest câmp se va introduce un cod de valută, dacă contul bancar este aferent unei valute. Dacă nu se selectează nicio valută, atunci contul este în lei;
  • Grupă înregistrare cont – în acest câmp se va specifica grupa de înregistrare aferentă contului bancar, această grupă de înregistrare realizând legătura cu contul contabil. În cazul de față, grupa va face legătura cu contul contabil 5121 sau cu un analitic al acestuia.

Sistem-ERP-Business-Central-Fisa-cont-bancar-Tab-Inregistrare-

Câmpurile pe care le-am menționat mai sus sunt absolut necesare pentru utilizarea contului bancar. Se mai pot completa însă și alte câmpuri, recomandarea noastră este să le completați pe cele din secțiunea Comunicare: adresă, nr. telefon, poștă electronică. Introducerea informației de acest tip ușurează munca angajaților, fiindcă informația e introdusă o singură dată, dar e disponibilă pentru toți utilizatorii.

Sistem-ERP-Business-Central-Fisa-cont-bancar-Tab-Comunicatie-

După ce a fost definit, contul bancar poate fi utilizat pentru înregistrarea tranzacțiilor în jurnalele de încasări și plăți.

Elian Solutions este parte a Bittnet Group, activând de peste 15 ani în piață ca implementator al sistemului ERP Microsoft Dynamics 366 Business Central. Având o echipă de peste 70 de angajați și un portofoliu de peste 250 de clienți, Elian Solutions este unul dintre cei mai importanți parteneri Microsoft pentru sistemele ERP.

Vrei să fii la curent cu funcționalitățile Dynamics Business Central și să afli noutăți  despre sistemele ERP și tehnologiile pentru afaceri?
Atunci, abonează-te la Newsletter-ul lunar furnizat de către ELIAN Solutions