New call-to-action

ERP on-Premises sau ERP on-Cloud? Pe scurt despre optiunile de implementare.

Companiile care doresc sa implementeze sistemul ERP Dynamics 365 Business Central au doua optiuni majore: on-premises (instalarea licentelor pe propria infrastructura IT) sau on-cloud (accesarea sistemului prin Internet din Microsoft Azure). Fiecare dintre aceste doua scenarii are propriile avantaje, pe care le vom explica pe larg in acest articol.

Ce este foarte important de mentionat este ca ELIAN ofera clientilor libertatea alegerii scenariului de implementare care se potriveste mai bine cu specificul organizatiei. Indiferent de alegere, sistemul ERP va oferi aceleasi module si functionalitati, precum si aceleasi beneficii. Diferentele dintre alegerea unui sistem ERP on-premises sau a unui sistem ERP on-cloud tin mai degraba de structura investitiei (costuri, durata) si modul de administrare (gestiune IT, securitate) si nu de utilizarea efectiva a acestuia.

Traditional licentele sistemului ERP Microsoft si ale bazei de date SQL erau instalate pe un server apartinand clientului. Acest model este inca valid si multe proiecte se deruleaza astfel. Aparitia cloud-ului a oferit insa o alternativa, permitand rularea sistemului  pe platforma Azure, Microsoft asigurand intreaga administrare. (servere, back-up, securitate). Evident, nu pentru toate sistemele ERP sunt valabile aceste optiuni, ceea ce reprezinta un avantaj competitiv pentru Microsoft si ELIAN Solutions, dar si un beneficiu major pentru clienti. In mod curent,  pentru companiile din Romania ambele optiuni sunt valabile, insa am remarcat ca oferta cloud prinde tot mai mult teren.

Ce implica un sistem ERP on premises

Daca optati pentru o implementare on-premises, licentele sistemul ERP trebuie instalate pe o infrastructura IT  pe care o detineti si operati. Aceasta inseamna:

  • servere,
  • echipamente  de stocare si back-up,
  • sisteme de operare (Windows Server, SQL Server),
  • solutii de securitate,
  • serviciile IT asociate – care sa asigure buna functionare.

O infrastructura deci IT relativ complexa si costisitoare, dificil de administrat si securizat – daca nu aveti o echipa interna priceputa.

Niciunul dintre aceste aspecte nu poate fi ignorat sau abordat superficial: utilizarea unor echipamente subdimensionate sau uzate moral va afecta performanta sistemului IT, iar lipsa componentelor de back-up si securitate creste considerabil riscul aparitiei unor intreruperi accidentale, cauzate de probleme tehnice sau atacuri cibernetice. Prin urmare, intreaga responsabilitate pentru infrastructura IT pe care ruleaza sistemul ERP apartine clientului. Complementar, pentru o implementare on-premises actualizarea sistemului (trecerea la o versiune noua, spre exemplu) necesita implicarea furnizorului.

Aceasta optiune genereaza o investitie de capital prin care clientul devine proprietarul intregului sistem. Principalul avantaj al acestui tip de implementare consta in detinerea a sistemului si controlul deplin asupra datelor.

Caracteristici:

  • Proprietate totala asupra datelor, cu drept nelimitat de utilizare a licentelor ERP,
  • Investitii (cheltuiala de capital) in echipamente IT si Securitate,
  • Administrarea directa a infrastructurii IT si securizarea acesteia,
  • Posibilitatea administrarii interne a sistemului ERP, prin angajarea de resurse umane dedicate,
  • Integrare facila cu alte sisteme on premises (CRM; WMS, Document Management; Business Analytics),
  • Acces offline,
  • Posibilitatea exploatarii unor investitii precedente in infrastructura IT.

Ce implica un sistem ERP cloud

Implementarea Microsoft Dynamics 365 Business Central in versiunea on-Cloud aduce o diferenta esentiala: nu mai aveti in grija administrarea infrastructurii IT pe care ruleaza sistemul. Practic, accesati functionalitatile ERP prin Internet, direct de pe platforma cloud Microsoft Azure. Singura responsabilitate este existenta unei o conexiuni bune si functionale la internet, in toate locatiile unde exista utilizatori. Iar acest lucru este posibil, in Romania, tinand cont ca la nivel european avem una dintre cele mai bune conexiuni la internet.

Optiunea on-cloud exclude orice investitie initiala in achizitia de  licente si echipamente, precum si a serviciilor necesare pentru configurarea si administrarea acestora. Efortul financiar este considerabil mai redus. Pe de alata parte, controlul asupra sistemului este mai redus, iar datele vor fi stocare in centrele de date Microsoft din Europa.

La nivel de costuri, versiunea on-cloud are doua componente care se cumuleaza: subscriptia lunara pentru sistemul ERP (per utilizator /luna) si subscriptia lunara pentru serviciile de Azure infrastructura (masinile virtuale pe care ruleaza sistemul). Serviciile Azure includ tot ceea ce este necesar pentru functionarea optima a sistemului, asigurarea continuitatii operationale si a nivelului de securitate agreat prin SLA (Service level Agreement). Toate aceste servicii sunt facturate recurent (cheltuieli operationale), fara ca beneficiarul sa mai aiba o alta cheltuiala de capital. Complementar, in versiunea on-cloud, sistemul ERP este actualizat permanent la cea mai recenta versiune. Daca versiunea on-cloud este mai avantajoasa, puteti opta si pentru o alta platforma de hosting, nu doar Microsoft Azure. Un furnizor local de cloud, spre exemplu.

Caracteristici

  • Subscriptie lunara recurenta si previzibila,
  • Zero investitie initiala in licente si echipamente IT,
  • Timp redus de implementare deoarece nu implica achizitia si configurarea echipamentelor,
  • Nivel avansat de securitate si disponibilitate, precum si functionalitati de disaster recovery,
  • Actualizare permanenta a sistemului,
  • Integrare facila cu alte servicii Microsoft disponibile din Azure (Office 364, Teams),
  • Integrare cu Power BI,
  • Accesare facila din browser, de pe orice dispozitiv,
  • Informatiile de business sunt stocate in centrele de date Microsoft din Uniunea Europeana,
  • Libertate in alegerea platformei de hosting.

100%  libertate de alegere

Ambele optiuni au propriile avantaje, in functie de specificul proiectului: structura si dimensiunea organizatiei, existenta unei infrastructuri IT si a unei echipe tehnice, buget si orizont de implementare etc.

ELIAN ofera clientilor libertatea de a alege cel mai potrivit scenariu, precum si asistenta pentru intelegerea elementelor specifice, conturarea unui plan de implementare si a unei proiectii de amortizare a investitiei.

Pe acest subiect va recomandam si articolul: Amortizarea investitiei in Microsoft Dynamics 365 Business Central (https://www.elian-solutions.ro/amortizarea-investitiei-in-dynamics-365-business-central/).

Indiferent daca optati pentru un sistem ERP on-premises sau pentru un sistem ERP on-cloud, Microsoft Dynamics 365 Business Central va ofera aceleasi functionalitati puternice si acelasi ajutor in digitalizarea si automatizarea activitatii (https://dynamics.microsoft.com/en-us/erp/what-is-erp/).

Contactati-ne, iar consultantii ELIAN va vor ajuta sa identificati care dintre cele doua versiuni este potrivita pentru organizatia dvs.

Intra in contact cu unul dintre consultantii nostri