New call-to-action

Navision, Dynamics NAV sau Business Central? Istoria unui sistem ERP

E greu de crezut că cei care doresc să afle mai multe despre sistemul ERP care acum se numește oficial Microsoft Dynamics 365 Business Central vor căuta pe internet după denumirea integrală a produsului. Vor folosi la căutare o variantă prescurtată, cel mai probabil vor căuta după ”Business Central”. Dar, cu siguranță vor întâlni în materialele de prezentare, precum și în comunicarea mai mult sau mai puțin formală, termenii ”Navision” și ”Dynamics NAV”, ceea ce poate genera confuzie. În fapt, vorbim de același produs al cărui nume s-a schimbat de-a lungul timpului și e instructiv să vedem când și de ce s-a schimbat.

La început, a fost Navision

Istoria începe cu o companie din Danemarca care în anul 1985 lansează un program de contabilitate numit PCPlus , program de tip ”single-user”. În 1987, programul este redenumit Navision și înglobează tehnologia client/server, ceea ce înseamnă că putea fi accesat simultan de mai mulți utilizatori (acum ni se pare ceva banal, dar la acea vreme nu era). După  1990, Navision depășește granițele naționale și începe să fie vândut și către alte țări din Europa. În 1995, apare o versiune ce putea rula în sistemul de operare Windows 95. Imaginea de mai jos arată, pentru nostalgici, Navision rulat pe sistemul de operare MS-DOS.

Navision-versiunea-MS-DOS

În România, prima versiune de Navision disponibilă a fost Navision 3.6, în anul 2003.

Apoi, a devenit Dynamics NAV

În anul 2002, Microsoft a achiziționat produsul și l-a inclus în suita sa de aplicații de business, iar în 2005 a decis redenumirea produsului și acesta a căpătat denumirea oficială de Microsoft Dynamics NAV. Numele a fost stabilit astfel în ideea de a încadra produsul într-o familie de produse, toate incluzând cuvântul ”Dynamics” : Dynamics AX, Dynamics GP, Dynamics CRM etc. Problema cu o astfel de strategie de branding este că se pot naște cu ușurință confuzii, așa că de cele mai multe ori cei care utilizau produsul, dar și implementatorii, au continuat să utilizeze vechea denumire, mai scurtă și ușor de reținut: Navision.

Acum, este Business Central

Începând cu anul 2018, Dynamics NAV a suferit un nou proces de rebranding, devenind Dynamics 365 Business Central. Rațiunea a fost să includă produsul în familia de produse ”Dynamics 365” și totodată să reflecte orientarea produsului către Cloud, ceea ce este evident mai ales prin interfața accesibilă doar prin clientul Web. Iarăși, revenind la terminologie, să folosești patru cuvinte pentru a desemna un singur produs nu e cea mai economică modalitate de a comunica, așa că termenul ”Navision” va mai fi utilizat, cel puțin pentru o vreme. Estimăm că, treptat, se va impune denumirea de ”Business Central”.

Cum se numește oficial produsul pe care-l folosesc acum?

Dacă sunteți deja utilizator de Navision/Dynamics NAV/Business Central și vă puneți această întrebare, răspunsul este după cum urmează: având în vedere că în România ”Navision” ca denumire oficială de produs a fost valabil doar pentru versiunea Navision 3.6,  adică undeva între 2003 și 2005, e greu de crezut că aveți instalat Navision. Cel mai probabil aveți Dynamics NAV, a cărui interfață arată așa:

Dynamics_NAV_Navision_Centrul de Rol

Dacă interfața produsului arată ca în imaginea de mai jos, înseamnă că aveți Business Central:

Dynamics Business Central-Pagina-principala

Indiferent însă de ce versiune de produs utilizați, puteți fi convins că dispuneți de un sistem ERP  performant, cu un trecut respectabil și un viitor luminos. Mai jos găsiți o imagine cu  o prezentare cronologică a principalelor momente din istoria acestui remarcabil produs:

Istoria-unui-sistem-ERP-cronologie-Navision

 

Elian Solutions este parte a Bittnet Group, activând de peste 15 ani în piață ca implementator al sistemului ERP Microsoft Dynamics 366 Business Central. Având o echipă de peste 70 de angajați și un portofoliu de peste 250 de clienți, Elian Solutions este unul dintre cei mai importanți parteneri Microsoft pentru sistemele ERP.

Vrei să fii la curent cu funcționalitățile Dynamics Business Central și să afli noutăți  despre sistemele ERP și tehnologiile pentru afaceri?
Atunci, abonează-te la Newsletter-ul lunar furnizat de către ELIAN Solutions