New call-to-action

Ce este un sistem ERP?

Atunci cand se doreste trecerea la un nivel superior al urmaririi informatiei, companiile decid sa apeleze la un sistem ERP, care sa le ajuta in gestionarea proceselor de afaceri. Si incep sa caute, dar mai intai sa inteleaga ce este un sistem ERP. Literatura in domeniu este abundentă, dar sufera, de obicei, de utilizarea unui jargon IT greu de inteles de catre omul obisnuit.

Ce este un sistem ERP?

Asadar, ce insemna ERP? ERP este acronimul de la Enterprise Resource Planning, care tradus in romaneste ar insemna: Planificarea Resurselor Intrerinderii. O denumire, sa recunoașstem, destul de vaga. Despre ce resurse sa fie vorba? Resurse materiale, umane, financiare?

Prounem urmatoarea definitie pentru un sistem ERP: aplicatie software ce tinteste spre integrarea informationala a tuturor proceselor unei intreprinderi. Concret, asta inseamna ca toata informatia cu care lucreaza o intreprindere sa se gaseasca intr-o singuaă baza de date, creandu-se astfel legaturi intre diferitele procese.

Intr-o firma care nu detine un sistem ERP se lucreaza cu mai multe aplicatii. Departamentul financiar foloseste un soft de contabilitate, vanzarile poate folosesc un program de emitere a facturilor si de urmarire a clientilor, aprovizionarea foloseste un program de stocuri etc. Si, desigur, toata lumea foloseste din greu programul Excel.

Dar firma este un singura si lucrandu-se astfel, nimeni nu are o viziune de ansamblu a ceea ce intampla intr-o companie, nu pot fi surprinse relatiile intre diferitele arii functionale. O analiza a intregii activitati nu este posibila.

De obicei, o firma nu percepe nevoia unui sistem ERP pana ce nu atinge un nivel de dezvoltare suficient de mare. Prin dezvoltarea nu intelegem neaparat cresterea cifrei de afaceri, ci cresterea nivelului de complexitate a activitatii. Volumul de activitate are si el importanta, in masura in care prelucrarea manuala a informatiei creste foarte mult.

Ce trebuie sa contina un sistem ERP?

Asa cum am mentionat, un sistem ERP incearca sa inglobeze toate procesele unei intreprinderi. Asta inseamna ca fiecare departament al intreprinderii va avea in cadrul solutiei ERP un modul dedicat pentru a inregistra tranzactii si extrage informatii.

Pentru ca sa aspire la statutul de ERP, o aplicatie ar trebui sa aiba cel putin urmatoarele module:

  • Management Financiar
  • Vanzari si Marketing
  • Cumparari
  • Depozit
  • Productie
  • Proiecte
  • Service
  • Resurse Umane

Lista modulelor este deschisa, functie de gradul de complexitate al fiecarui sistem ERP.

In cadrul unui implementari, la acestea se mai pot adauga diverse module dedicate unei anumite industrii (asa-zisele “verticale”), plus dezvoltarile realizate de catre implementator doar pentru acel client. Structura modulara a unui sistem ERP este foarte importanta, intrucat asigura o mare flexibilitate si adaptabilitate. Daca e permanent nevoie sa fie adaugate functionalitati noi, adaugarea cu usurinta de module e cruciala.

Din acest punct de vedere, sistemul ERP Dynamics NAV, implementat de catre Elian Solutions, este dintre cele mai flexibile. Dynamics NAV este produs de catre Microsoft, dar comercializat de catre parteneri – furnizorii locali ai solutiei. La nivel mondial exista peste 500 de module (add-on-uri) dezvoltate de catre parteneri. Insumate, functionalitatile furnizate de aceste module specializare, depasesc orice alt sistem ERP din piata.

Si Elian Solutions a creat pentru clientii sau verticale pentru:

– Domeniul distributiei
– Domeniul productiei agricole

Modularitatea unui sistem ERP este importanta si din punct de vedere al costului,  fiindca ofertarea solutiei se poate realiza pe modulele de care clientul are nevoie.

Definitie sistem ERP – consecinte practice

Faptul ca stim exact ce inseamna un ERP ne ajuta sa facem alegeri corecte, alegeri care pot avea consecinte financiare deosebite. Nu intamplator am inclus in definitia unui sistem ERP formula tinteste spre integrarea informationala. Asta inseamna ca, in realitate, nicio solutie de acest gen nu poate acoperi toate cerintele informationale ale unei intreprinderi.

De aceea, e foarte important ca atunci cand alegeti un sistem ERP sa cereti informatii detaliate despre functionalitatile pe care acesta le livreaza. Iar faptul ca exista niste module in sistem, botezate dupa principalele activitati ale companiei dvs., nu va garanteaza cu nimic ca acele module se pliaza exact pe ce aveti nevoie. Piata abunda de solutii ieftine, dar carora le lipsesc datele esentiale pentru a fi un ERP. Trebuie sa fiti foarte atenti mai ales atunci cand cei care vor sa va vanda solutia, va spun ca face totul, ca rezolva toate problemele fiindca, nu-i asa, este un ERP.

Daca stiti ce sa cereti, si nu va limitati discutiile la termeni generali si vagi, veti putea gasi sistemul ERP de care aveti nevoie. Dar alegerea ERP-ul de care aveti nevoie este doar un prim pas in calea realizarii une implementari de succes.

Pentru a sti ce sa faceti in cazul acesta, cititi articolul acesta.