Ce este un sistem ERP?

Sistem ERP - Grafic in Dynamics NAV (Navision)Atunci când se dorește trecerea la un nivel superior al urmăririi informației, companiile decid să apeleze la un sistem ERP, care să le ajută în gestionarea proceselor de afaceri. Și încep să caute, dar mai întîi să înțeleagă, ce este un sistem ERP. Literatura în domeniu este abundentă,  dar suferă, de obicei, de utilizarea unui jargon IT greu de înțeles de către omul obișnuit.

Definiție sistem ERP

Așadar, ce însemnă ERP? ERP este acronimul de la Enterprise Resource Planning, care tradus în românește ar însemna: Planificarea Resurselor Întrerinderii. O denumire, să recunoaștem, destul de vagă. Despre ce resurse să fie vorba? Resurse materiale, umane, financiare?

Prounem următoarea definiție pentru un sistem ERP : aplicație software ce țintește spre integrarea informațională a tuturor proceselor unei întreprinderi. Concret, asta înseamnă ca toată informația cu care lucrează o întreprindere să se găsească într-o singură bază de date, creându-se astfel legături între diferitele procese.

Într-o firmă care nu deține un sistem ERP se lucrează cu mai multe aplicații. Departamentul financiar folosește un soft de contabilitate, vânzările poate folosesc un program de emitere a facturilor și de urmărire a clienților, aprovizionarea folosește un program de stocuri etc. Și, desigur, toată lumea folosește din greu programul Excel.

Dar firma este un singură și lucrându-se astfel, nimeni nu are o viziune de ansamblu a ceea ce întâmplă într-o companie, nu pot fi surprinse relațiile între diferitele arii funcționale. O analiză a întregii activități nu este posibilă.

De obicei, o firmă nu percepe nevoia unui sistem ERP până ce nu atinge un nivel de dezvoltare suficient de mare. Prin dezvoltarea nu înțelegem neapărat creșterea cifrei de afaceri, ci creșterea nivelului de complexitate a activității. Volumul de activitate are și el importanță, în măsura în care prelucrarea manuală informației crește foarte mult.

Ce trebuie să conțină un sistem ERP?

Așa cum am menționat, un sistem ERP încearcă să înglobeze toate procesele unei întreprinderi. Asta înseamnă că fiecare departament al întreprinderii va avea în cadrul soluției ERP un modul dedicat pentru a înregistra tranzacții și extrage informații.

Pentru ca să aspire la statutul de ERP, o aplicație ar trebui să aibă cel puțin următoarele module:

  • Management Financiar
  • Vânzări și Marketing
  • Cumpărări
  • Depozit
  • Producție
  • Proiecte
  • Service
  • Resurse Umane

Lista modulelor este deschisă, funcție de gradul de complexitate al fiecărui sistem ERP.

În cadrul unui implementări, la acestea se mai pot adăuga diverse module dedicate unei anumite industrii (așa-zisele “verticale”), plus dezvoltările realizate de către implementator doar pentru acel client.Structura modulară a unui sistem ERP este foarte importantă, întrucât asigură o mare flexibilitate și adaptabilitate. Dacă e permanent nevoie să fie adăugate funcționalități noi, adăugarea cu ușurință de module e crucială.

Din acest punct de vedere, sistemul ERP Dynamics NAV, implementat de către Elian Solutions,  este dintre cele mai flexibile. Dynamics NAV este produs de către Microsoft, dar comercializat de către parteneri – furnizorii locali ai soluției. La nivel mondial există peste 500 de module (add-onuri) dezvoltate de către parteneri. Însumate, funcționalitățile furnizate de aceste module specializare, depășesc orice alt sistem ERP din piață.

Și Elian Solutions a creat pentru clienții său verticale pentru :

Domeniul distribuției
Funcționalități ERP pentru distribuție

Domeniul producției agricole
Funcționalități  ERP pentru agricultură

Modularitatea unui sistem ERP este importantă și din punct de vedere al costului,  fiindcă ofertarea soluției se poate realiza pe modulele de care clientul are nevoie.

Definiție sistem ERP – consecințe practice

Faptul că știm exact ce înseamnă un ERP ne ajută să facem alegeri corecte, alegeri care pot avea consecințe financiare deosebite. Nu întâmplător am inclus în definiția unui sistem ERP formula țintește spre integrarea informațională. Asta înseamnă că, în realitate, nicio soluție de acest gen nu poate acoperi toate cerințele informaționale ale unei întreprinderi.

De aceea, e foarte important ca atunci când alegeți un sistem ERP să cereți informații detaliate despre funcționalitățile pe care acesta le livrează. Iar faptul că există niște module în sistem, botezate după principalele activități ale companiei dvs., nu vă garantează cu nimic că acele module se pliază exact pe ce aveți nevoie. Piața abundă de soluții ieftine, dar cărora le lipsesc datele esențiale pentru a fi un ERP. Trebuie să fiți foarte atenți mai ales atunci când cei care vor să vă vândă soluția, vă spun că face totul, că rezolvă toate problemele fiindcă, nu-i așa, este un ERP.

Dacă știți ce să cereți, și nu vă limitați discuțiile la termeni generali și vagi, veți putea găsi sistemul ERP de care aveți nevoie. Dar alegerea ERP-ul de care aveți nevoie este doar un prim pas în calea realizării une implementări de succes. Pentru a ști ce să faceți în cazul acesta, puteți consulta documentul de mai jos:

Cele mai bune 10 sfaturi pentru o implementare ERP

Sistem ERP Dynamics NAV (Navision)

RecomandăShare on LinkedIn0Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *