Navision – istoria unui sistem ERP

Navision este la momentul  actual unul  dintre cel  mai bine vândute sisteme ERP, cu peste  100.000 de implementări  în întreaga lume. Sistemele ERP sunt aplicații software complexe, capabile să susțină procese de afaceri dintre cele mai diverse, furnizând sute de funcționalități. Însă, de obicei, începuturile lor sunt modeste. Se pornește de la un pachet minimal, cu funcționalități de bază, iar soluția crește în timp. Navision nu face excepție de la această regulă. Vom puncta câteva momente marcante din istoria  de 30 de ani a acestui sistem ERP.

1984  Apare  ”strămoșul”  lui Navision, care se numea ”PC Plus”. El a fost  lansat în  Danemarca și Norvegia și era un pachet de aplicații contabile destinat companiilor mici și mijlocii. Distingându-se prin ușurința în utilizare, PC Plus a fost un succes de piață. Era  momentul în care PC-urile începuseră să își facă apariția pe scară largă și mediul de afaceri începea să le utilizeze în mod curent.

Navision-versiunea-MS-DOS1987 Pornind de la aplicația PC Plus, s-a lansat  Navision. Navision  avea  la acea vreme o serie de caracteristici ce erau greu de găsit  la produsele competitorilor: un mediu mult-utilizator de tip client/server, designer de rapoarte, capabilități analitice pe bază de dimensiuni.

1995 A fost lansată prima versiune Navision pentru sistemele de operare Windows 95 și Windows NT. De altfel, integrarea cu tehnologia Microsoft a fost unul din atuurile principale ale soluției.

1999  Se adaugă opțiunea de rulare pe sistemul de baze de date  Microsoft SQL Server. Inițial, Navision deținea un SGBD nativ, dar acesta avea limitări tehnice destul de mari.

2002  Microsoft achiziționează Navision pentru suma de 1,45 miliarde USD, cea mai importantă achiziție făcută de Microsoft la acea vreme. Microsoft urmărea să intre pe piața sistemelor ERP  și avea nevoie de un portofoliu de soluții.

2003 Microsoft pătrunde pe piața românească cu Navision 3.6, versiune localizată.

2005  Apare Navision 4.0. Se modifică interfața, modul de navigare fiind similar cu cel din Outlook. Microsoft schimbă numele soluțiilor sale din portofoliu și de acum încolo Navision se va numi Dynamics NAV. Interesant, deși au trecut aproape 10 ani de la această rebrănduire, chiar și acum lumea folosește mult mai des denumirea ”Navision” comparativ cu ”Dynamics NAV”.

2007  Este lansat Navision 5.0. Interfața este similară cu cea din versiunea 4.0, dar apar multe modificări funcționale, în special în zona stocurilor.

Sistem_ERP_Microsoft_Dynamics_NAV2008  Apare Navision 6.0, a cărui denumire de piață va fi Dynamics NAV 2009. Navision 6.0 vine cu două interfețe client, clientul ”clasic” similar cu cel din 5.0 și clientul RTC (Role Tailor Client). Acesta din urmă asigură posibilități  extinse de configurare și personalizare a interfeței, astfel că fiecare utilizator are acces la funcționalități potrivit rolului pe care acesta îl ocupă în companie.

2010  E lansat Dynamics NAV 2009 R2. Această versiune include multe îmbunătățiri, printre care și  integrarea dintre Dynamics NAV și Dynamics NAV CRM.

2012 Se lansează Dynamics NAV 2013 (Navision 7.0).  În noua versiune se poate accesa aplicația prin browser,  e disponibilă opțiunea  de instalare în  Cloud și sunt adăugate noi funcționalități, precum modulele de Cash-Flow și Cost Accounting.

2013 Apare Dynamics NAV 2013 R2 (Navision 7.1), ultima versiune disponibilă la momentul redactării acestui articol. Printre elementele de noutate: integrare sporită cu SharePoint și Office 365, interfață îmbunătățită, suport pentru plățile în sistemul SEPA.

Acestea au fost câteva din momentele mai importante ale istoriei Navision, un sistem ERP aflat în plină evoluție și având deja un trecut respectabil. Pentru mai multe informații, puteți consulta și pagina noastră de  Resurse ERP.

RecomandăShare on LinkedIn0Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *