Navision – istoria unui sistem ERP

Despre Navision

Navision este la momentul actual unul dintre cel mai bine vandute sisteme ERP!

Cu peste 100.000 de implementari in intreaga lume, sistemele ERP sunt aplicatii software complexe, capabile sa sustina procese de afaceri dintre cele mai diverse, furnizand sute de funcționalitati. Insa, de obicei, inceputurile sunt modeste. Se porneste de la un pachet minimal, cu functionalitati de baza, iar solutia creste in timp. Navision nu face exceptie de la aceasta regula. Vom puncta cateva momente marcante din istoria  de 30 de ani a acestui sistem ERP.

timeline_pre_loader

2018, aprilie – Microsoft lanseaza Dynamics 365 Business Central. Este solutia pe care Elian Solutions o impementeaza in prezent.

2017, decembrie – Microsoft lanseaza Dynamics NAV 2018 – ultima versiune de Dynamics NAV.

2015, octombrie, Microsoft a lansat NAV 2016 cu caracteristici imbunatatite in zona de raportare si integrare prin e-mail, functionalitatea de gestionare a veniturilor si cheltuielilor in avans si functie de previzualizare postare.

2014, octombrie, Microsoft a lansat Dynamics NAV 2015. Imbunatatirile acestei versiuni includ clientul tableta, raportarea documentelor folosind Microsoft Word, Bank Integration si multe altele.

2013, octombrie, Microsoft a lansat Dynamics NAV 2013, care era disponibil doar cu RTC, si a introdus suport pentru sistemele de operare Windows pe 64 de biti, precum si o reproiectare a seturilor de dimensiuni de stocare, interoperabilitatea cu SharePoint si un client web.

2013 Apare Dynamics NAV 2013 R2 (Navision 7.1), ultima versiune disponibila la momentul redactarii acestui articol. Printre elementele de noutate: integrare sporita cu SharePoint și Office 365, interfata imbunatatita, suport pentru platile in sistemul SEPA.

2012 Se lansează Dynamics NAV 2013 (Navision 7.0).  In noua versiune se poate accesa aplicatia prin browser, este disponibila optiunea de instalare in Cloud si sunt adaugate noi functionalitati precum modulele de Cash-Flow si Cost Accounting.

2010  E lansat Dynamics NAV 2009 R2. Aceasta versiune include multe imbunatatiri, printre care si integrarea dintre Dynamics NAV si Dynamics NAV CRM.

2008  Apare Navision 6.0, a carui denumire de piata va fi Dynamics NAV 2009. Navision 6.0 vine cu doua interfete client, clientul ”clasic” similar cu cel din 5.0 si clientul RTC (Role Tailor Client). Acesta din urma asigura posibilitati extinse de configurare si personalizare a interfetei, astfel ca fiecare utilizator are acces la functionalitati potrivit rolului pe care acesta il ocupa in companie.

2007  Este lansat Navision 5.0. Interfata este similara cu cea din versiunea 4.0, dar apar multe modificari functionale, in special in zona stocurilor.

2005  Apare Navision 4.0. Se modifica interfata, modul de navigare fiind similar cu cel din Outlook. Microsoft schimba numele solutiilor sale din portofoliu si de acum incolo Navision se va numi Dynamics NAV. Interesant, desi au trecut aproape 10 ani de la aceasta rebranduire, chiar si acum lumea foloseste mult mai des denumirea ”Navision” comparativ cu ”Dynamics NAV”.

2003 Microsoft pătrunde pe piața românească cu Navision 3.6, versiune localizată.

2002  Microsoft achizitioneaza Navision pentru suma de 1,45 miliarde USD, cea mai importanta achizitie facuta de Microsoft la acea vreme. Microsoft urmarea sa intre pe piata sistemelor ERP si avea nevoie de un portofoliu de solutii.

1999  Se adaugă opțiunea de rulare pe sistemul de baze de date  Microsoft SQL Server. Inițial, Navision deținea un SGBD nativ, dar acesta avea limitări tehnice destul de mari.

1995 A fost lansata prima versiune Navision pentru sistemele de operare Windows 95 si Windows NT. De altfel, integrarea cu tehnologia Microsoft a fost unul din atuurile principale ale solutiei.

1987 Pornind de la aplicatia PC Plus, s-a lansat Navision. Navision avea la acea vreme o serie de caracteristici ce erau greu de gasit la produsele competitorilor: un mediu mult-utilizator de tip client /server, designer de rapoarte, capabilitati analitice pe baza de dimensiuni.

1984  Apare  ”stramosul” lui Navision, care se numea ”PC Plus”. El a fost  lansat in Danemarca si Norvegia si era un pachet de aplicatii contabile destinat companiilor mici si mijlocii. Distingandu-se prin usurinta in utilizare, PC Plus a fost un succes de piata. Era momentul in care PC-urile incepusera sa isi faca aparitia pe scara larga si mediul de afaceri incepea sa le utilizeze in mod curent.

Acestea au fost câteva din momentele mai importante ale istoriei Navision, un sistem ERP aflat în plină evoluție și având deja un trecut respectabil. Pentru mai multe informații, puteți consulta și pagina noastră de  Resurse ERP.