New call-to-action

Elian Solutions: Sistemul ERP ii ajuta pe agricultori sa determine un cost al productiei cat mai aproape de realitate

Fiecare domeniu are cerinte informationale diferite, iar in ultimii ani inclusiv agricultura a cunoscut o crestere a gradului de tehnologizare. Elian Solutions implementeaza de peste sapte ani unul dintre cele mai performante sisteme ERP – Microsoft Dynamics NAV, software ce permite urmarirea si gestionarea detaliata a productiei agricole.

Printre clientii Elian Solutions din domeniul agriculturii, care au ales de-a lungul anilor implementarea unui sistem, ERP se numara: Riso Scotti, Donauland, Agrofarine. Acestia sunt producatori de grau, porumb, floarea-soarelui, orez, rapita etc.

Potrivit Elian Solutions, principalul beneficiu adus de Microsoft Dynamics NAV clientilor din domeniul agriculturii este dat de cunoasterea cat mai detaliata a costurilor cu productia agricola, lucru care astfel permite managementului sa ia deciziile cele mai bune. Procesul de productie propriu-zis poate fi controlat mai bine prin evidenta pe loturi, prin gestiunea ordinelor de lucru, prin urmarirea constanta a ceea ce s-a planificat si ce s-a realizat si prin reflectarea productiei in fiecare stadiu de realizare a acesteia.

Urmarirea cheltuielilor cu productia

„Clientii din agricultura au nevoie de sisteme ERP pentru a urmari cheltuielile cu productia si pentru a determina un cost al acesteia cat mai aproape de realitate. Este important pentru ei sa cunoasca aceste costuri, fiindca in functie de ele stabilesc pretul de vanzare, dar si ce anume vor cultiva. In cadrul cheltuielilor, o categorie aparte este reprezentata de cheltuielile cu intretinerea si repararea utilajelor agricole. Este necesara o evidenta clara a acestora, la nivelul fiecarui utilaj, precum si posibilitatea de a planifica diverse cheltuieli (schimb de piese, revizii etc.)”, declara Iulian Motoi, Managing Partner Elian Solutions.

Parametri fizico-chimici care trebuie stabliti si urmariti

De asemenea, potrivit lui Iulian Motoi, exista o serie de parametri fizico-chimici care trebuie stabliti si urmariti, toate acestea din cauza faptului ca produsul finit isi modifica in timp acesti parametri: umiditatea, greutatea, impuritati etc.

Gestionarea contractelor de vanzare-cumparare este si ea o cerinta a producatorilor agricoli, fiindca vanzarea se face doar pe baza de contracte, cu grafice de livrare si diverse clauze contractuale.

Sistemele ERP sunt deschise si diverselor integrari, de exemplu integrarea cu cantarul – masurarea greutatii camionului in momentul intrarii/iesirii marfurilor – inainte si dupa incarcarea acestuia. De asemenea, bonul de cantar, avizul si factura se pot emite automat din sistem. Astfel, se pot aduce in sistem mai multe date si se pot realiza automatizari, pentru a creste eficienta activitatii.

Articol publicat in AgroRomania