Beneficiile implementarii sistemului ERP Microsoft Dynamics NAV (Navision)

Microsoft_DynamicsNAV_ProductivitateImplementarea sistemului ERP Microsoft Dynamics NAV (Navision) poate aduce multe beneficii unei companii.Totuși, aceste beneficii nu vin automat. E nevoie de efortul conjugat al implementatorului și al clientului, precum și de o perioadă de timp până când acestea încep să apară.
Mai jos vom menționa principalele trei beneficii ce pot fi obținute implementând Dynamics NAV.

Dynamics NAV asigură integrarea și centralizarea informației

Când vorbim de integrarea și centralizarea informației, ne gândim la informația prezentă în toate departamentele firmei: financiar, producție, aprovizionare, vânzări și marketing, resurse umane s.am.d.

Acesta este de departe cel mai important beneficiu.De ce? Fiindcă informația dispersată nu poate oferi decât o imagine fragmentată asupra activităților firmei și, în consecință, deciziile care se iau în baza ei nu pot fi cele mai bune. Chiar dacă fiecare departament în parte se descurcă cu ceea ce deține în “insula” lui informațională, managementul este cel care are cel mai mult de suferit în această privință. Deși, uneori suferința este împărțită; de câte ori nu se întâmplă ca atunci când “șeful” are nevoie de o “situație” urgentă, un întreg departament să se oprească din activitate – pentru a compila datele necesare acelei situații ?!

Microsoft Dynamics NAV(Navision) este un sistem ERP ce asigură integrarea informației la nivelul unei firme. Informația aferentă oricărei tranzacții înregistrate în sistem este disponibilă instantaneu pentru toate departamentele firmei. Pentru a asigura însă acest beneficiu, este nevoie ca implementarea sistemului ERP să cuprindă cât mai multe din departamentele și activitățile firmei. Există, de multe ori, tendința de a încerca să se păstreze câte ceva din vechile sisteme de lucru, cu care oameni sunt deja obișnuiți. Păstrarea lor se face în dauna acestui beneficiu.

Dynamics NAV (Navision) ajută la îmbunătățirea productivității

Creșterea productivității muncii este un deziderat al oricărei companii, iar un sistem ERP poate susține acest deziderat. Dynamics NAV (Navision) contribuie la îmbunătățirea productivității muncii, în primul rând prin faptul că înglobează practici și reguli de afaceri utilizate în întreaga lume. Sunt zeci de mii de implementări de Dynamics NAV (Navision), iar sistemul a trebuit să fie adaptat pentru cele mai diverse scenarii de afaceri.

Practicile bune de afaceri înseamnă respectarea în cadrul procesării tranzacțiilor a unor constrângeri ce rezultă din însăși procesele reale. De exemplu, operațiile care se desfășoară după o anumită cronologie, trebuie înregistrare în sistem respectând acea cronologie. Dacă nu se respectă ordinea, apare haos în date iar ulterior nu se mai pot lua deciziile corecte. La întroducerea datelor, există întotdeauna multiple validări, care să împiedice erorile de operare, evitându-se pierderea de timp pentru corecții și ajustări ulterioare.

Achiziționând Dynamics NAV (Navision), “cumpărați” nu doar o aplicație software, ci și experiența dobândită prin miile de implementări și de îmbunătățiri. Astfel, operațiunile se realizează mai ușor, mai repede, mai bine. Pentru a avea acest beneficiu trebuie însă să existe și o flexibilitate în ceea ce privește adoptarea modului de lucru al sistemului. De multe ori  practici care nu sunt cele mai eficiente sunt păstrate la nivelul unei companii fiindcă așa au fost ”dintotdeauna”, iar rezistența la schimbare e mare.

Vorbind de productivitate, nu e de neglijat nici faptul că Dynamics NAV (Navision), fiind produs de către Microsoft, este puternic integrat cu toate celelalte soluții și tehnologii Microsoft dedicate mediului de afaceri: Microsoft Office, SharePoint etc. Învățarea sistemului este rapidă, întrucât interfața cu utilizatorul este familiară acestuia – semănând cu cea a celorlalte produse Microsoft.

Dynamics NAV ajută la luarea unor decizii adecvate

Faptul că un sistem ERP asigură introducerea corectă  și validarea informațiilor în sistem este doar prima jumătatea a paharului. Cealaltă jumătate a paharului trebuie umplută cu utilizarea informațiilor pentru luarea unor decizii. Degeaba ai un sistem în care ai introdus cu conștiinciozitate, o sumedenie de informații, dacă după aceea nu există posibilitatea de a genera raportări care să aducă informații relevante pentru decizii oportune.

Microsoft Dynamics NAV  ajută companiile să ia decizii oportune prin două mecanisme:

– Acolo unde este posibilă rezolvarea unei probleme prin metode algoritmice, Dynamics NAV (Navision) sugerează direct cea mai bună soluție pentru problema dată. De exemplu, sistemul are un instrument complex de planificare de stoc care să mențină stocurile la minimum, dar totodată să satisfacă cererea prin livrarea la timp a mărfii.

– Acolo unde este nevoie de luarea unei decizii ce presupune judecăți de valoare din partea utilizatorului, informația este prezentată sintetic și intuitiv (prin grafice și rapoarte). Utilizatorul are posibilitatea de a-și construi grafice și rapoarte, aducându-și informația necesară în formatul care îi convine cel mai mult. E important de reținut că, în Dynamics NAV(Navision), utilizatorul are mult mai multă ”putere” decât în sistemele tradiționale, în sensul că, își poate parametriza interfața de lucru complet.

Microsoft_DynamicsNAV_Raportare

RecomandăShare on LinkedIn0Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *