Top 5 tendinte sisteme ERP pe anul 2017

Sisteme ERP 2016

Sistemele ERP au fost într-o evoluție continuă, dar odată cu explozia tehnologiei informației din ultima vreme viteza cu care apar noi trenduri în piață crește de la an la an. Mai jos vom prezenta câteva din aceste trenduri care, credem noi, se vor manifesta la nivel global în cursul anului 2017.

1) Va crește adopția sistemelor ERP în cadrul fimelor mici și medii

Până nu demult, ERP-urile erau apanajul companiilor mari și foarte mari; costurile, dar și complexitatea acestor sisteme erau prohibitive pentru firmele mai mici. Există acum o ofertă consistentă pentru acest firme, accesibilă ca preț, mai ales odată cu adopția tehnologiei Cloud. Sistemele ERP tradiționale acopereau îndeosebi zona fabricației, stocurilor și distribuției, dar acum ele vin și cu  module dedicate  managementului de proiect, service-ului, resurselor umane, contabilității analitice etc. Aceste module pot interesa în mod deosebit firmele mai mici și justifica o astfel de investiție.

2) ERP-ul devine mobil

Posibilitatea accesării unui ERP de pe un dispozitiv mobil (smartphone, tabletă) nu mai e un moft, ci o necesitate. Acest lucru e valabil în special pentru utilizatorii care se deplasează și au nevoie de o modalitate de acces simplă, cu care sunt deja familiarizați. Așadar, un sistem ERP care nu va putea asigura o interfațare cu dispozitivele mobile va avea un serios handicap.

3) Sistemele ERP vor avea si un BI încorporat

În mod tradițional, sistemele ERP excelează la implementarea logicii de businss, asigurând coerența și validitatea datelor, dar lasă de dorit atunci când e vorba de posibilitatea de a extrage datele din sistem sub forma unor analize care să ajute la luarea deciziilor. Simpla prezență a câtorva rapoarte în sistem nu mai e suficientă, utilizatorii așteaptă de la un ERP să aibă, fie și la nivel sumar, câteva din funcționalităție oferite de o soluție Business Intelligence (BI), sau măcar o integrare facilă cu unul din instrumentele de BI existente pe piață.
Din acest punct de vedere, soluția Microsoft Dynamics NAV se distinge prin oferta bogată de instrumente de analiză. (vezi articolul Dynamics NAV (Navision) – capabilitati de Business Intelligence)

4) Tehnologia Cloud va afecta piața ERP într-un grad mai redus decât se credea

Adopția tehnologei Cloud nu ocolește sistemele ERP, dar nu are să schimbe major regulile jocului. De tehnologia Cloud vor beneficia intreprinerile mici și mijlocii îndeosebi, companiile mari sunt încă reticente. Și nu neapărat datorită unor considerente de securitate ci fiindcă, din punct de vedere financiar nu este rentabil să se treacă pe Cloud și să adopte filozofia SaaS. Companiile mari investesc milioane de EUR în aceste soluții, investiția e pe termen lung, iar Cloud-ul avantajează companiile mici care nu doresc să investească semnificativ în ERP. Oricum, opțiunea de Cloud în cadrul unui sistem ERP nu va mai fi însă o prezență insolită, ci un standard în industrie.

5) Sistemele ERP se vor integra tot mai mult cu celelalte sisteme

Nevoia schimbului de  informație între ERP și celelalte sisteme informaționale ale companiei va deveni mai acută ca niciodată. Schimbul de documente electronice, integrarea cu CRM, cu platforma Web, toate sunt necesare într-o lume în care informația este împrăștiată în multe locuri și e greu să obții o imagine globală asupra afacerii. Din acest punct de vedere, vor fi avantajate sistemele ERP care au deja posibilități de integrare și interfațare.

Indiferent însă de tendințele care variază de la an la an, succesul unei implementări depinde mai puțin de peformanța tehnologică a soluțiilor și mai mult de calitatea echipelor de implementare (echipa furnizorului și echipa clientului). Managementul de proiect, comunicarea eficientă și managementul schimbării fac de cele mai multe ori diferența în ce privește succesul sau eșecul unei implementării.

Elian Solutions este implementator al sistemului ERP Microsoft Dynamics NAV, remarcându-se prin calitatea implementărilor și prin referințele pozitive pe care le dau clienții săi. Până la acest moment, toate implementările  realizate de către Elian  au fost de succes .

Dacă doriți să ne contactați o puteți face prin formularul de mai jos:

RecomandăShare on LinkedIn0Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *