New call-to-action

Top 5 tendinte sisteme ERP pe anul 2017

Blog

Sistemele ERP au fost intr-o evolutie continua

…dar odata cu explozia tehnologiei informatiei din ultima vreme viteza cu care apar noi trenduri in piata creste de la an la an. Mai jos vom prezenta cateva din aceste trenduri care, credem noi, se vor manifesta la nivel global in cursul anului 2017.

  1. Va creste adoptia sistemelor ERP in cadrul fimelor mici si medii

Pana nu demult, ERP-urile erau apanajul companiilor mari si foarte mari; costurile, dar si complexitatea acestor sisteme erau prohibitive pentru firmele mai mici. Exista acum o oferta consistenta pentru acest firme, accesibila ca pret, mai ales odata cu adoptia tehnologiei Cloud. Sistemele ERP traditionale acopereau indeosebi zona fabricatiei, stocurilor si distributiei, dar acum ele vin si cu  module dedicate  managementului de proiect, service-ului, resurselor umane, contabilitatii analitice etc. Aceste module pot interesa in mod deosebit firmele mai mici si justifica o astfel de investitie.

2. ERP-ul devine mobil

Posibilitatea accesarii unui ERP de pe un dispozitiv mobil (smartphone, tableta) nu mai e un moft, ci o necesitate. Acest lucru e valabil in special pentru utilizatorii care se deplaseaza si au nevoie de o modalitate de acces simpla, cu care sunt deja familiarizati. Asadar, un sistem ERP care nu va putea asigura o interfatare cu dispozitivele mobile va avea un serios handicap.

3. Sistemele ERP vor avea si un BI incorporat

În mod traditional, sistemele ERP exceleaza la implementarea logicii de businss, asigurand coerenta si validitatea datelor, dar lasa de dorit atunci cand e vorba de posibilitatea de a extrage datele din sistem sub forma unor analize care sa ajute la luarea deciziilor. Simpla prezenta a catorva rapoarte in sistem nu mai e suficienta, utilizatorii asteapta de la un ERP sa aiba, fie si la nivel sumar, cateva din functionalitatie oferite de o solutie Business Intelligence (BI), sau macar o integrare facila cu unul din instrumentele de BI existente pe piata.
Din acest punct de vedere, solutia Microsoft Dynamics NAV se distinge prin oferta bogata de instrumente de analiza. (vezi articolul Dynamics NAV (Navision) – capabilitati de Business Intelligence)

4. Tehnologia Cloud va afecta piata ERP intr-un grad mai redus decat se credea

Adoptia tehnologei Cloud nu ocoleste sistemele ERP, dar nu are sa schimbe major regulile jocului. De tehnologia Cloud vor beneficia intreprinerile mici si mijlocii indeosebi, companiile mari sunt inca reticente. Și nu neaparat datorita unor considerente de securitate ci fiindca, din punct de vedere financiar nu este rentabil sa se treaca pe Cloud si sa adopte filozofia SaaS. Companiile mari investesc milioane de EUR in aceste solutii, investitia e pe termen lung, iar Cloud-ul avantajeaza companiile mici care nu doresc sa investeasca semnificativ in ERP. Oricum, optiunea de Cloud in cadrul unui sistem ERP nu va mai fi insa o prezenta insolita, ci un standard in industrie.

5. Sistemele ERP se vor integra tot mai mult cu celelalte sisteme

Nevoia schimbului de  informatie intre ERP si celelalte sisteme informationale ale companiei va deveni mai acuta ca niciodata. Schimbul de documente electronice, integrarea cu CRM, cu platforma Web, toate sunt necesare intr-o lume in care informatia este imprastiata in multe locuri si e greu sa obtii o imagine globala asupra afacerii. Din acest punct de vedere, vor fi avantajate sistemele ERP care au deja posibilitati de integrare si interfatare.

Indiferent insa de tendintele care variaza de la an la an, succesul unei implementari depinde mai putin de peformanta tehnologica a solutiilor si mai mult de calitatea echipelor de implementare (echipa furnizorului si echipa clientului). Managementul de proiect, comunicarea eficienta si managementul schimbarii fac de cele mai multe ori diferenta in ce priveste succesul sau esecul unei implementarii.

Elian Solutions este implementator al sistemului ERP Microsoft Dynamics NAV, remarcandu-se prin calitatea implementarilor si prin referintele pozitive pe care le dau clientii sai. Pana la acest moment, toate implementarile realizate de echipa Elian au fost de succes.

Contact