Dynamics NAV (Navision) – capabilitati de Business Intelligence

Gestionarea unei afaceri nu  este posibilă fără a avea o informație corectă și la timp. Sistemul ERP  Dynamics NAV (Navision) furnizează managementului posibilități multiple de  a obține această informație, astfel ca acesta să ia decizii în cunoștință de cauză.

Instrumentele  de tip Business Intelligence prin care Dynamics NAV (Navision) satisface aceste cerințe informaționale pot fi grupate în trei mari categorii:

 Rapoarte

Interogări și analize ad-hoc

Grafice

Rapoarte

Rapoartele satisfac nevoia de a monitoriza activitatea curentă și de a o compara cu istoricul și/sau cu planificatul. În Dynamics NAV (Navision) raportarea se poate realiza prin:

Rapoarte Standard

Dynamics NAV (Navision) vine cu un set predefinit de peste 300 de rapoarte. Acestea pot fi customizate pentru fiecare client sau, dacă e cazul, se pot realiza și rapoarte noi. Rapoartele Dynamics NAV (Navision) vin cu posibilități multiple de filtrare și sortare, astfel încât să permită obținerea informației în condițiile dorite de către utilizator. Ele se pot exporta în Excel, PDF etc.

Rapoarte prin Microsoft SQL Server Reporting Services

Prin accesul direct la baza de date, tehnologia Microsoft SQL Server Reporting Services permite obținerea de rapoarte printabile sau interactive. Instrumentul Report Builder oferă o interfață asemănătoare pachetului Office, nefiind necesare cunoștințe IT avansate pentru utilizarea lui.

Foto 1 -Raportare obținută prin Report Builder

ERP-Microsoft-Dynamics-NAV--2013----Business-Intelligence-

Interogări și analize ad-hoc

Necesitățile informaționale pot varia de la un moment la altul, iar un sistem ERP trebuie să fie suficient de flexibil în a oferi informație la timp și în varii formate. Din acest punct de vedere, Dynamics NAV (Navision) oferă un set puternic de instrumente, printre care:

Indicatorii Economici

Indicatorii economici permit analiza, într-un  format matricial al informațiilor din contabilitate, cumpărări, vânzări și stocuri. Utilizatorul poate defini conținutul liniilor și coloanelor ce formează matricea, poate compara date pe diverse intervale de timp, poate analiza informația pe departamente, campanii, proiecte etc.

Analizele pe dimensiuni

Dimensiunile sunt informații pe care utilizatorul le poate asocia unei tranzacții (centre de cost/profit). Prin analizele pe dimensiuni, afacerea poate fi înțeleasă mai bine. De exemplu, se pot analiza vânzările defalcate pe regiuni sau se pot urmări cheltuielile pe departamente. Analizele sunt exportabile în excel, sub formă de tabel-pivot.

Filtrări și sortări în liste

De multe ori, informația care se poate obține relativ dificil printr-un raport, e disponibilă aplicând filtrări multiple asupra listelor. Filtrarea se poate face pe orice câmp din listă. De pildă, prin trei click-uri consecutive putem obține lista clienților asignați  unui anumit  agent de vânzări, cărora li se aplică o anumită politică de discount și au o limită de credit mai mare de 10000 de RON.

Grafice

Graficele oferă într-un mod intuitiv o  imagine  de ansamblu asupra unor procese de afaceri, permițând managementului să vadă ”dintr-o privire” ce merge bine și ce nu. Dynamics NAV vine cu un set de grafice presetate ce oferă utilizatorului posibilitatea de a explora informația pe diverse nivele de agregare (drill-down). De asemenea, utilizatorul își poate construi propriile grafice.

Concluzie

Toate aceste funcționalități fac ca sistemul ERP Dynamics NAV (Navision) să fie o alegere potrivită pentru companiile al căror management dorește să aibă o perspectivă clară asupra afacerii, sesizând rapid trendurile și accesând informația cu ușurință. Pentru mai multe detalii privind capabilitățile de Business Intelligence ale Dynamics NAV (Navision), puteți accesa documentul de mai jos:

Microsoft Dynamics NAV  2013 –  Business Intelligence

 Foto 2 – Grafic  obținut în Dynamics NAV – Lista clienți pe volum vânzări (culoarea) și profit (aria)

Dynamics_NAV_Grafic_Clienti

RecomandăShare on LinkedIn0Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *