Sistem ERP, cand ai nevoie? Cele 5 simptome

Simptome_ERPÎn viața oricărei companii vine un moment când  se naște nevoia pentru un sistem ERP. Trecerea se face însă, de obicei, când nevoia devine stringentă iar ”suferința” de a introduce, găsi și folosi o informație devine suficient de  mare pentru a îmbolnăvi de nervi pe toată lumea. Așadar, când  apare nevoia de un sistem ERP? Putem identifica următoarele simptome:

Simptomul # 1  Mai multe softuri, o singură afacere

Dacă în prezent se folosesc mai multe aplicaţii pentru a susţine procesele de afaceri ale companiei tale, înseamnă că ai nevoie de o soluţie integrată – de un sistem ERP. Dezavantajele utilizării mai multor aplicaţii sunt numeroase: redundanțe în operarea datelor, informaţie care nu se reflectă în contabilitate în timp real, eforturi de reconciliere între informaţiile oferite de diferite aplicaţii etc. Nemaipunând la socoteală costurile necesare pentru întreținerea mai multor aplicații.

Simptomul # 2  Raportările, un chin!

Conducerea companie nu poate obtine raportări în timp real – ele se realizează ca urmare a unor prelucrări laborioase. Se compilează date din diverse aplicații, se fac tot felul de transformări și conversii, iar în final șansa ca informația să fie  100% corectă se apropie de cea de a câștiga la  tragerea 6/49.

Sistemele ERP sunt suficient de flexibile pentru a permite diverse raportări și, mai important, întreaga informație este stocată într-o singură bază de date. Asta înseamnă că informația a fost introdusă o dată și dacă a fost introdusă corect, așa va și rămâne.

Simptomul # 3  Unde este oferta de anul trecut?

Un alt simptom –  imposibilitatea aplicaţiilor existente de a asigura gestiunea documentelor comerciale, arhivarea şi versionarea lor. Dacă, de pildă, te sună un client şi vrea să-i retransmiţi o ofertă de anul trecut, ce conţinea  preţuri valabile la acel moment și pentru acel client, şi care a şi fost modificată de câteva ori? Şi el vrea penultima versiune a ofertei?

În Dynamics NAV (Navision), există funcționalități  de management  al oricărui document cu caracter comercial, inclusiv versionarea automată a documentelor care suferă modificări: oferte, comenzi, facturi, recepţii, contracte, etc. Se pot stoca și fişiere word, excel, documente scanate, e-mailuri, etc.

Simptomul # 4  Nu ştiu, nu cunosc! Cine o fi de vină?

Nu există o vizibilitate completă  asupra fluxurilor de afaceri, nu există  trasabilitate în sistem; cei de la financiar nu ştiu ce fac cei de la aprovizionare, cei de la aprovizionare nu ştiu de ce anume au nevoie cei de la vânzare etc. Iar când apare vreo problemă, nu se poate identifica cu uşurinţă sursa acesteia. Nu există o delimitare clară a rolurilor şi responsabilităţilor.

Sistemele ERP asigură această delimitare pe roluri și responsabilități, precum și trasabilitate. Fiecare tranzacţie în sistem poartă numele celui care a realizat-o, astfel încât nu există îndoială cu privire la cine a generat informația.

Simptomul # 5  Iar am auditul pe cap!

Când vine auditul sau vreun control de la administraţie, nimeni nu mai face nimic în firma respectivă. Toată lumea compilează situaţii, rapoarte, justificări, etc. De ce? Fiindcă sistemul informaţional nu este suficient de flexibil pentru a asigura raportările “ad-hoc” cerute de terţe părţi.

Sistemele ERP asigură mecanisme de raportare de tip ”business intelligence”  prin care se pot obține cu ușurință astfel de raportări. Cei care doresc să “sape” în sistem după informaţie, o pot face cu uşurinţă.

Vezi și: Dynamics NAV – capabilități de Business Intelligence

Concluzie

Dacă în firma dvs. există deja cel puțin 3 din simptomele de mai sus, înseamnă că aveți deja nevoie de un sistem ERP. Elian Solutions este implementator al sistemului ERP Microsoft Dynamics NAV  (Navision) și vă poate ajuta să aveți o implementare de succes.

Doriți o demonstrație de produs? Click aici!

RecomandăShare on LinkedIn0Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *